MacUser.ro: Daca tot suntem aici, in zona asta: o intrebare care revine des pe forum, de cateva ori pe an, si se lasa cu multe pagini de discutii: de ce preturile din Romania sunt mai mari decat in Statele Unite (asta e simplu de explicat), dar si de ce sunt mai mari decat in restul tarilor Europene? Cum se face pretul?
VN: Sunt extrem de multe banduri in Romania care au preturi mai mari aici decat pe piete din Occident. Referitor la preturile in comparatie cu cele din Statele Unite, este o intrebare: de ce preturile din Germania sunt mai mari cu 46% decat cele din Statele Unite? Este politica lui Apple. Daca nemtii nu fac nimic si nu au facut de atata timp, probabil ca nu se poate face nimic. Pe de alta parte, europeanul sau neamtul este platit in Euro, americanul este platit in dolari. Presupunand ca vorbim de oamnei care primesc aceeasi suma, europeanul are cu 46% mai mult; teoretic este capabil sa ofere cu 46% mai mult. Si atunci, eu, ca Apple, daca pot sa vand la pretul asta, de ce sa n-o fac? Dar in principiu tine de moneda din zonele respective. Apple are facilitati de logistica in Europa. Are personal in Europa, care este platit in Euro. Si atunci, probabil ca asa este din punct de vedere al business-ului: trebuie sa le vanda in Euro.
hai domne, adica te intreaba astia de ce preturile in romania sunt mari (prea mari) si tu ne aburesti aici cu nemtii care au salarii in euro??? asta nu explica deloc preturile mult prea mari in romania. rusine si macuser.ro, nu puteati sa insistati,sa mai intrebati o data? va era teama ca se simtea “dansul” incomod?
wtf is “VN” ?!
de unde e “dialogul” asta?
si e normal sa platim acelasi pret ca francezul sau neamtul ca suntem in UE, nu? doar asta am vrut…ca e frumos in UE!
de ce platim mai mult decat tarile din UE este intrebarea mea. cum se face acel pret mai mare decat cel din UE?
aoleks & mediaconvertor: din ce am citit și eu zic oamenii că discount-ul de la Apple este în funcție de numărul de vânzări ... și cum la noi se cumpără nu chiar atât de multe mac-uri ... așa am înțeles eu (nu că mi-ar conveni personal situația). Dă domnu-doamne s-apară modă la rromi sa-și pună MBA-uri pe perete în loc de faianță ca să crească vânzările și să scadă prețurile
aoleks & mediaconvertor: din ce am citit și eu zic oamenii că discount-ul de la Apple este în funcție de numărul de vânzări ... și cum la noi se cumpără nu chiar atât de multe mac-uri ... așa am înțeles eu (nu că mi-ar conveni personal situația). Dă domnu-doamne s-apară modă la rromi sa-și pună MBA-uri pe perete în loc de faianță ca să crească vânzările și să scadă prețurile
)
Nu degeaba te uiţi cu coada ochiului şi ţii acea “furcă” ascuţită în mână...
Hai sa facem un experiment aoleks: du-te tu la importatorul oficial din Olanda si fa-i un interviu si intreaba-l cum se formeaza pretul pentru un Mac. Fii incisiv, da-i la jugulara, insista, mai intreaba o data. Ai o saptamana. Sa te vad. Ar trebui sa fie simplu nu? Doar lucrezi pentru ei? Nu esti in opozitia care organizeaza un forum care cel mai des ii injura, nu?
Poate ar trebui sa punem o disclaimer: “Interviurile sunt reale si au fost facute pe bune! Ce a iesit din gura interlocutorilor a fost rezultatul exclusiv al vointei lor. Noi doar am pus intrebarile.”
Propun adminilor sa faca un “research” pe acest forum. Vor constata ca sunt 3 sau 4 macuseri, care mereu injura mai mult sau mai putin voalat, dealerii sau pe toti cei care vand legal produse Apple in RO.
Orice argument li s-ar aduce, ei o tin pe a lor. Sunt cumva cumparatori de zeci de computere ?!?! Spun ei ca in state sau in Germania sau mai stiu eu unde sunt muuult mai ieftine. Oare ii opreste cineva sa le achizitioneze de acolo ?!?!?!
Au incercat ei oare sa “migreze” comparatia lor si nemultumirea la alte produse de consum de pe piata romaneasca ?!?!?
Sunt oare automobilele Citroen ... mai ieftine sau la acelasi pret ca in Franta ?!?! Ca tot ne protejaza cineva ( in legatura STRANSA cu importatorul Citroen ) industria romaneasca de automobile.
Super interviurile am avut timp sa le citesc cap coada si destule lucruri interesante s-au spus acolo. Felicitari pentru initiativa si keep up the good work. Nu e usor sa fii ziarist si mai ales unul impartial si din interviuri am sezizat inpartialitatea reporterului. Bravo.
@ some: Cainii latra caravana trece. Un reporter nu trebuie sa sustina/combata o cauza ci trebuie sa afle adevarul asa cum este el spus si sa-l prezinte netrunchiat si exact in contextul in care a fost spus.
@ aoleks in momentul in care devii violent cu intrebarile atunci risti ca interlocutorul sa se blocheze/enerveze si sa pierzi niste raspunsuri sincere la intrebarile ce vor sa vina. pana la urma explicatiile mie mi s-au parut destul de clare si logice.
A ca nu ne convine ca traim la capatul pamantului? Demonstrati-va competentele si roiu in UE, nu va tine nimeni aici sa cumparati cu 20% mai scump ca acolo. Si da stiu la ei umbla cainii cu covrigi in coada.
Mi-am cumparat MacPro de aici din Romania din varii motive, iar unul dintre ele a fost si incercarea de a inpinge acel procent un pic mai sus de 5% si de a aduce cumva aportul la cresterea comunitatii din RO (nu va ganditi ca asta a fost motivul principal, dar a fost unul dintre ele).
Nu cred ca e nevoie de nici un research special, dar cu umila mea putere de observatie, zic ca am identificat 3 mari tipuri de macuseri care injura dealerii Apple (si uneori si adminul macuser.ro) in Romania:
1. Macuserul cu o problema hardware sau care a fost tratat cu lipsa de respect de catre dealer. Macuserului nu-i vine sa creada ca macul lui s-a putut strica, sau ca in pretul platit, nu primeste servicii de calitate occidentala, cel putin la nivelul calitatii constructiei unui produs Apple. Tonul beligerant al acestui macuser scade dupa rezolvarea problemei presante. Si eu ma identific cu tipul asta. Aceasta e tipul de injuratura care cred ca, paradoxal, e benefica. Oricine are o problema cu un dealer care nu-i asigura ce a platit, cred ca trebuie sa injure tare.
2. Macuserul pe care eu il numesc, cel mai probabil in mod gresit, “comunist”. El crede ca dealerui ii datoreaza ceva. Sa-i raspunda la telefon cand vrea el, sa-i faca o reducere la prima cumparare (in valoare mica), sa-i dea preturi mici la nivelul celor din SUA, etc. Crede in egalitatea perfecta iar distanta de 7655 de km pana la New York e irelevanta. Pentru el notiunile de marja de profit, adaos comercial, clienti mari si clienti mici, politica de pret, costuri ascunse, sunt fie o mare necunoscuta fie prefera sa le ignore. El injura dealerul pentru ca reprezinta figura autoritatii, care il oprima in viata de zi cu zi. Toti sunt “in cardasie” cu dealerii: administratorul, oricine lauda Apple sau produsele lor, oricine isi cumpara un Mac nou scump si se bucura de asta. Profitul dealerilor e urias si in plus mai primeste si alti bani de la Apple, bani care s-ar cuveni lui.
3. Macuserul la combinatie, micul smecher, cel care in copilarie statea “la mamaliga” in fata portii adverse. El e tot timpul cu ceva de comentat, de imbunatatit. N-ar iesi din casa nici daca ar fi cutremur, dar stie intotdeauna solutii la rezolvarea problemelor existente sau inexistente. El sta undeva intre tipul 1 si 2 si-i sfatuieste instigandu-i la injuraturi. Imprumuta din argumentatia oricui si prezinta solutii netestate sau in cel mai rau caz fantezii personale cu parfum de stiinta (exact la fel ca postul asta). Solutiile lui prezinta doar directia in care trebuie mers si nu implementarea efectiva. Nimic din ce se face nu e de ajuns pentru el si totul ar fi fost facut mai bine daca ar fi fost el sef. Dealerii sunt fraieri, forumul ar trebui schimbat tot timpul, el vrea tot timpul sa organizeze miscari de protest sau de initiativa, dar nu spune niciodata un punct de intalnire, sau in cel mai fericit caz se scuza in ultima clipa ca nu poate ajunge, probleme mult mai mari decat cele triviale ale comunitatii l-au retinut. Macuserul smecheras injura mai discret, fin, cu aluzii. Vede cataclisme viitoare si prevede coruperea morala atat a dealerilor cat si a forumului. Cand e mitocan argumenteaza ca are drept neingradit de exprimare.
Acum sa nu credeti ca exista cei trei macuseri, sunt doar exagerari, plasmuiri, ca orice calapod pe care vrei sa pui niste oameni. Prezentarea e partinitoare pentru ca 2 tipologii ma irita profund, asa ca fiti blanzi.
interesanta segmentare de macuseri ...ai talent ... cred ca si p-astea tu le-ai scris
una peste alta piata va decide in timp care dintre dealeri va performa si care vor trage pe dreapta, noi utilizatorii nu putem sa le impunem preturi sau marje, nici nu e normal, dar in schimb avem posibilitatea sa ii penalizam si sa luam din alta parte mai ales ca acum ca suntem in UE sau daca chiar vrei poti sa iti cumperi si din State. Sigur n-ar trebui sa ajungi sa cumperi din strainatatea dar daca nu vrei/poti sa accepti preturile din Romania n-ai de ales… asta am vrut la Revolutie ... Democratie si Economia de piata adica stabilirea libera a preturilor prin intalnirea cererii si ofertei. In mod normal daca piata suporta preturi mari nimeni nu vrea sa vanda ieftin… puneti-va in ipostaza dealerului care vrea sa faca bani nu acte de caritate. Asa ca fiecare din noi isi face calculele si vede de unde e mai rentabil sa cumpere, ce avantaje sau dezavantaje are acest fapt. Isi regleaza ei preturile cand vanzarile lor nu vor fi pe masura asteptarilor. Acum smantanesc piata… inca o data e normal.
Cu voia Adminului propun un studiu de piata adica un Poll in care sa vedem de unde provin majoritatea Macurilor… din State, Europa sau Romania, noi sau second hand? Poate ar fi util si interesant sa vedem noi sau sa vada si altii care sunt obiceiurile de consum ale macuserilor din Ro… poate isi mai adapteaza abordarea catre piata
In schimb pe partea de garantie daca tot ai pretentii ca esti dealer autorizat ar trebui sa te comporti ca atare… intr-un mod pprofesionist fara binecunoscutele lalaieli romanesti si arhi-prezentul “Nu se poate !” ... aici se vede si pe forum care dealer si cat de prompt rezolva problemele de service.
Poate ca dealeri din Ro ar trebui sa stie vorba si sa o si aplice
” Un client satisfacut va spune acest lucru la o persoana, unul nesatisfacut la 10 iar unul tzepuit la 100! ”
[ Modificat: 26 Martie 2008 11:20 PM de silvestro2in1 ]
sorry, mie mi se par total irelevante si false informatiile. nu ar avea cum sa spuna adevarul, ar vinde cheia afacerii.
e mai usor sa vinzi putin si cu marja mare… profitul vine mai repede
l-as fi intrebat care este strategia lor pt cresterea penetrarii in piata. in mod clar
strategie orientata spre pret competitiv nu au si nu au cum sa lupte cu PC, care
face volume si poate oferi discount
sorry, mie mi se par total irelevante si false informatiile. nu ar avea cum sa spuna adevarul, ar vinde cheia afacerii.
e mai usor sa vinzi putin si cu marja mare… profitul vine mai repede
depinde numai de elasticitatea produsului
s-ar putea sa faci profit mai mare daca vinzi mai multe produse cu un pret mai mic si in acelasi timp la mai multi cumparatori care se stie vor mai face si alte cumparaturi adiacente, vor recomanda s.a.m.d
Si voi acum… las ca mai sunt interviuri facute… pe rand. Poate facem foiletoane… “Stimati importatori si distribuitori, la cererea macuserilor, revenim cu intrebari suplimentare.” Si cand zic “facem”, ma refer la nefericitul care a muncit pe rupte aici, nu eu. Sau poate voluntari din public. Sare cineva la jugulara? (intrebare ipotetica, evident)
huk, nu am comentat calitatea intrebarilor ci doar lipsa de esenta a raspunsurilor. ideea a fost foarte buna, prevad un viitor stralucit - evenimente create de apple romania pt macuseri, etc.