Aş fi vrut să răspund unui macuser, dar, topicul fiind închis înainte de vreme, va trebui să postez aici.
Am fost întrebat dacă, scriind cu î din i (cu sînt, cu “nici o” etc.) nu trec, deja, în categoria retrograzilor, a foştilor, dacă nu intru în ladea de gunoi a istoriei.
Argument greu. Chiar dacă ştiu că - filologic (deci ştiiinţific) - am dreptate, sînt îndemnat să mă supun normei generale, pentru a nu deveni un caraghios.
Răspunsul meu e simplu: de ce nu ne supunem tuturor comandamentelor, de ce mai luptam (prin vot, prin demonstraţii, prin greva foamei) pentru schimbarea lumii? Dacă adevărul în ştiinţă sau filologie e stabilit o dată pentru totdeauna, atunci orice progres e imposibil. De ce nu ne mulţumim cu macul din 1984, cu televizorul alb/negru, cu locomotiva cu aburi, cu flinta? Ş.a.m.d. Lumea noastră e lumea ideilor în mişcare. Dacă tu (oricine ai fi acest tu) consideri că ai dreptate, luptă-te pentru dreptatea ta! Dacă se votează în parlament o lege tîmpită (să zicem, scoaterea morţilor pe horn din casă), ar trebui să ne supunem? La urma urmei, întrebaţi-mă de ce am ieşit în decembrie ‘89? Am mai fi discutat, astăzi, aşa liberi? De aia. Împotrivirea pe motivul normalităţii e singura împotrivire care face lumea să meargă mai departe!
Ceea ce a hotărît Academia e profund greşit, dar nimeni nu are curajul să se împotrivească. Acuma, întreb şi eu: dacă îţi spune cineva să te arunci cu capul înainte în fîntînă, aşa faci?
Aş fi vrut să răspund unui macuser, dar, topicul fiind închis înainte de vreme, va trebui să postez aici.
[...]
Ceea ce a hotărît Academia e profund greşit, dar nimeni nu are curajul să se împotrivească. Acuma, întreb şi eu: dacă îţi spune cineva să te arunci cu capul înainte în fîntînă, aşa faci?
Iarule, nu te enerva, treaba asta cu î/â e bine cunoscută. Nu va rămîne așa…
Chestiunea a fost lămurită de marele românist suedez Alf Lombard încă din 1992, adică înainte de a fi votată de Academie! Ei și? Puținea le-a păsat.
Cine e curios, iacă-tă aici.
Mulţumesc, uite că nu ştiam întocmai ce spusese Alf Lombard, dar la Filo am avut parte de exact aceste argumente.
Şi, apropo, sfătuiesc macuserii să scrie pe acest forum cu diacriticele de pe tastatura ta (Romanian Mac Legacy-L2). Acum sînt în Polonia, iar forumul nostru este tare caraghios cu pătrăţele. Aşa cum v-am spus, nimeni, absolut nimeni nu foloseşte update-ul de la Microsoft. În felul ăsta văd imediat cu ce scrie fiecare. Acolo unde stau amărîtele pătrăţele, e vorba de Romanian Apple. Nu de alta, dar, în loc să-i facem curioşi pe winuseri, îi facem să rîdă!
Te lupti cu morile de vant, ca nerodu e multi si prosti
Parerea mea e ca fiecare trebuie sa isi alega stiulul lui, atat timp cat e pertinent pentru mesajul pe care il transmite. Daca tu vrei sa scrii corect dpdv gramatical, probabil o sa fii bataia de joc a incultilor, dar o sa capeti respectul acelora care stiu ce e ala.
Mulţumesc, uite că nu ştiam întocmai ce spusese Alf Lombard, dar la Filo am avut parte de exact aceste argumente.
Şi, apropo, sfătuiesc macuserii să scrie pe acest forum cu diacriticele de pe tastatura ta (Romanian Mac Legacy-L2). Acum sînt în Polonia, iar forumul nostru este tare caraghios cu pătrăţele. Aşa cum v-am spus, nimeni, absolut nimeni nu foloseşte update-ul de la Microsoft. În felul ăsta văd imediat cu ce scrie fiecare. Acolo unde stau amărîtele pătrăţele, e vorba de Romanian Apple. Nu de alta, dar, în loc să-i facem curioşi pe winuseri, îi facem să rîdă!
iarule, cu tot respectul, asta nu o voi face, deoarece nu mi se pare corect să fac ceva greșit/eronat doar pt a fi pe placul/gustul majorității. Aici nu se aplică principiul de la vot, al majorității. Problema pătrățelelor este treaba lui MS, că a rezolvat-o prost e tot treaba lor.
iarule, cu tot respectul, asta nu o voi face, deoarece nu mi se pare corect să fac ceva greșit/eronat doar pt a fi pe placul/gustul majorității. Aici nu se aplică principiul de la vot, al majorității. Problema pătrățelelor este treaba lui MS, că a rezolvat-o prost e tot treaba lor.
Ascultă, Cattus, diferenţa vizuală, repet, vizuală, între ş şi ș, apoi între ț și ţ e invizibilă pe forum. Concluzia e că descriem acelaşi semn cu două desene diferite, dar cu aceeaşi semnificaţie. Acuma, şi eu ştiu că e greşit, că explic asta tuturor. Dar spune-mi, cînd trimit la ziare, la reviste, să stau să le explic, să-i bag în ceaţă, să mă bag în bucătăria lor? De aia folosesc tastatura TA!
Uite, a fost o discuţie pe forumul Cotidianului. Ce trebuia să fac? Să scriu nişte pătrăţele, că aşa era corect, să scriu fără diacritice sau să folosesc cedilla? Am ales ultima variantă şi nimeni n-a bănuit că “o comit de pe un mac”. Am scris repede, corect (vizual) şi am fost ff mulţumit!
Ascultă, Cattus, diferenţa vizuală, repet, vizuală, între ş şi ș, apoi între ț și ţ e invizibilă pe forum. Concluzia e că descriem acelaşi semn cu două desene diferite, dar cu aceeaşi semnificaţie. Acuma, şi eu ştiu că e greşit, că explic asta tuturor. Dar spune-mi, cînd trimit la ziare, la reviste, să stau să le explic, să-i bag în ceaţă, să mă bag în bucătăria lor? De aia folosesc tastatura TA!
Uite, a fost o discuţie pe forumul Cotidianului. Ce trebuia să fac? Să scriu nişte pătrăţele, că aşa era corect, să scriu fără diacritice sau să folosesc cedilla? Am ales ultima variantă şi nimeni n-a bănuit că “o comit de pe un mac”. Am scris repede, corect (vizual) şi am fost ff mulţumit!
Asta e altă treabă, că de aia o și făcui: să rezolv rapid prostia lu’ MS. Dar e o improvizație nerecomandabilă.
Ușor-ușor, se va româniza și uindăuzu.
Na, că am dat de un exemplu! Şi încă de unde! De la psergiu!
Hm, revin. Se pare ca situl ălora nu poate. Că Ă e litera care nu se vede, deşi ar trebui! Scuze!
ca de obicei, Academia e depășită in reacții…
iar limba română și utilizatorii ei țin prea putin cont de asta
până la cedile și â/î, avem de luptat cu alte aberații
- nu știm câți de i să folosim la terminația unor cuvinte
- nu știm să folosim corect datorită/din cauza
- nu știm să folosim forma corectă care/pe care
- nu știm să facem acordul…
și multe altele… ajunge să privești la tv sau să asculți vorbăreții de la radiouri ca să te întrebi ca în titlul topicului
Hm, revin. Se pare ca situl ălora nu poate. Că Ă e litera care nu se vede, deşi ar trebui! Scuze!
Rușine cui a făcut site-ul ăla. Și scrisesem intenționat fără ș și ț ca să nu aibă probleme windozaru’
Ce arăți tu ține de encoding (page code), nu de font. Alege alt encoding din View/Encoding, cred că UTF8 trebuie pt macuser.
Asemenea chestii apar, rar, și în MAC OS X, dacă un creator de site nu știe să codeze cum trebuie, iar navigatorul nu poate comuta automat, că nu ghicește gîndurile, citește doar niște coduri.
În context, cred că am avea puterea redeschiderii temei pt discuții, la TV, în presă etc. Hai să declanșăm subiectul, hai să facem 1-2-3 emisiuni, să scriem articole etc. etc. Reacția de respingere e largă, inclusiv și mai ales la nivel universitar, lucru care spune multe.
ca de obicei, Academia e depășită in reacții…
iar limba română și utilizatorii ei țin prea putin cont de asta
până la cedile și â/î, avem de luptat cu alte aberații
- nu știm câți de i să folosim la terminația unor cuvinte
- nu știm să folosim corect datorită/din cauza
- nu știm să folosim forma corectă care/pe care
- nu știm să facem acordul…
și multe altele… ajunge să privești la tv sau să asculți vorbăreții de la radiouri ca să te întrebi ca în titlul topicului
Dacule Burebistule, stop, asta e altă chestiune. A folosi două semne grafice, î și â, pt a nota ACELEAȘI realizări contextuale ale fonemului închis neutru ɨ (așa se notează, cu i barat) este o aberație (vezi articolul lui Lombard). Este și motivul pt care, în 1953, politic sau nu, â a fost complet eliminat, apoi reintrodus în 1964 în cuvintele derivate de la român… A scrie romîn, limba romînă li s-a părut multora cam ciudat, mai ales că Romania, Rumania, Roumanie… se consacrase deja, iar Rominia te duce cu gîndul la rromi, nu?
Revenirea la folosirea alternativă â/î de la 1 ianuarie 1993 a fost o totală aberație, de neînțeles, pur și simplu nu a fost sprijinită de aproape nimeni, 99 % dintre lingviști au spus NU. Totuși, s-a votat pentru. De ce? E o enigmă. Înțeleg să se fi votat „în bloc”, pt normele Pușcariu, ultima oară revizuite în 1948. Asta ar fi avut noimă, deși ar fi condus, evident, la o reacție de respingere și mai mare (ar fi reintrodus apostroful alături de liniuța de despărțire etc.). Ciudat este că ultimele norme ortografice mai fac un păsuleț spre normele Pușcariu, admițînd grafii considerate corecte în 1948, dar apoi eliminate în 1953! Aș zice că cineva pe la Academie, tiptil-tiptil, se duce la Pușcariu, dar nu de-a dreptul, ci pe ocolitelea, să nu ne speriem din prima!
După părerea mea, toate astea sînt prostii, denotă – mai degrabă – un acut complex de inutilitate al intelectualilor români care, respinși de lumea politică și umiliți social, se răzbună pe toată lumea. Eu asta văd aici, un mare și adînc complex al inutilității. Nefiind în stare de altceva mai bun, de ceva superior și etern, pierd vremea cu prostii, să nu zic [cenzurat], că e urît și mă elimină laseru de pe forum.