2 din 2
2
Limba română, încotro?
  [ Ignoră ]   [ # 16 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Bucharest, White Pond (= Balta Albă)
Macuser din: 11.10.05
iaru - 11 Iunie 2008 02:34 PM

Gînd la gînd cu bucurie! Eu am să dau drumul cîtorva articole!

Dacă primești/tipărești și reacții, mă bag și eu. Dacă faci o emisiune-două, cheamă-mă, nu te fac de rîs. Părerea mea este că nimeni nu va face ceva coerent fără presiunea străzii, să zic așa. Cred că e timpul unor discuții serioase.
În 1991-1992, cînd colcăia treaba, am propus un forum/simpozion pe tema î/â. Eram atunci la Tinerama și am luat poziție, a avut ecou frumos, celor de la Academie nu le-a plăcut și mi-au interzis să mai public în Academica! (publicasem vreo 4-5 articole). Frumos, nu? Evident, nu au organizat niciun forum, nicio masă rotundă, nimic, absolut nimic. Nu am vrut să mă cert cu Eugen Simion, era mult prea puternic atunci, iar eu prea neputincios, dar un grup de intelectuali poate face acum o discuție serioasă.

Semnătură 

Cattus sum et thraece loquor
Pisica joacă rolul de tampon asupra efectelor patogene ale stresului. O pisica în casă înseamnă, deci, scăderea tensiunii arteriale, deci și a riscurilor unei boli cardiace. Mai multe pisici, tot mai multe…

[ Ignoră ]   [ # 17 ]
RankRankRank
Member
Din: Tg. Mures
Macuser din: 18.10.05
Cattus Thraex - 11 Iunie 2008 02:41 PM

Revenirea la folosirea alternativă â/î de la 1 ianuarie 1993 a fost o totală aberație, de neînțeles, pur și simplu nu a fost sprijinită de aproape nimeni, 99 % dintre lingviști au spus NU. Totuși, s-a votat pentru. De ce? E o enigmă.

Nu e nicio enigma. Vreo cîțiva editori de carte școlară au făcut miliarde din re-editări. Cînd a fost vorba de bani mulți pentru oameni puțini, mereu s-au votat legile, oricît de strîmbe, și în orice țară.

[ Ignoră ]   [ # 18 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Bucureeeeeesti !
Macuser din: 04.03.08
Cattus Thraex - 11 Iunie 2008 02:47 PM

Dacă primești/tipărești și reacții, mă bag și eu. Dacă faci o emisiune-două, cheamă-mă, nu te fac de rîs. Părerea mea este că nimeni nu va face ceva coerent fără presiunea străzii, să zic așa. Cred că e timpul unor discuții serioase.
În 1991-1992, cînd colcăia treaba, am propus un forum/simpozion pe tema î/â. Eram atunci la Tinerama și am luat poziție, a avut ecou frumos, celor de la Academie nu le-a plăcut și mi-au interzis să mai public în Academica! (publicasem vreo 4-5 articole). Frumos, nu? Evident, nu au organizat niciun forum, nicio masă rotundă, nimic, absolut nimic. Nu am vrut să mă cert cu Eugen Simion, era mult prea puternic atunci, iar eu prea neputincios, dar un grup de intelectuali poate face acum o discuție serioasă.

Daca va ganditi la o emisiune sau ceva de genul asta, ma tem ca nu aveti nici o sansa. Saracul pruteanu a murit din cauza asta. Nu se vinde asa ceva si am intreles ca e destul sa scump sa auto-inviti la o astfel de emisiune. Iar despre publicatii nu stiu ce sa zic, iar e greu sa gasesti pe cineva sa iti publice, altfel ajunge tot la nivel de blog. Imi amintesc acum cativa ani, Radio Romania avea o emisiune : Ghid radiofonic de exprimare corecta, cei care lucreaza acum in audio-vizual in romania, ar fi trebuit sa creasca cu emisiunea asta si uite ca nu a avut nici un efect. Romanu’ e cioban de fel, n-ai ce sa ii faci. In tara asta o sa mai treaca decenii bune pana cand o sa avem un trai decent si civilizat. Atata timp cat la tv de revelion/alte sabatori (chiar si religioase) se manelizeaza emisiile nu avem de ce sa ne facem iluzii la o limba vorbita decent. Cunosc profesori de limba romana are au deficiente de vorbire, daca nici ei nu mai sunt in stare, ce sa mai ceri poporului ? Cum sa te invete un profesor ceva, cand nici el nu stie foarte bine ??
Singura solutie e dizolvarea efectiva a sistemului de invatamant din romania, ceearea unuia care sa puna accent pe alte valori decat notele elevilor si orgoliile profesorilor. Trebuie “starpiti” toti cei care au functii publice si care nu au nici un fel de treaba cu limba romana (vezi vanghelie) si promovarea unor valori adevarate, care sa devina modele pentru generatiile care vor urma.
Ai dreptate Cattus, un grup de oameni (mai mult sau mai putin intelectuali) pot avea o discutie serioasa pe aceasta tema, dar ma tem ca singurul loc unde ar fi “acceptati” e intr-o terasa.

Semnătură 

Eu tin salamu’ in frigider, nu in playlist!

Macbook Air 2010
Iphone 4G 32GB

[ Ignoră ]   [ # 19 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
vromeo - 11 Iunie 2008 10:27 PM
Cattus Thraex - 11 Iunie 2008 02:47 PM

[...]
Singura solutie e dizolvarea efectiva a sistemului de invatamant din romania, ceearea unuia care sa puna accent pe alte valori decat notele elevilor si orgoliile profesorilor. Trebuie “starpiti” toti cei care au functii publice si care nu au nici un fel de treaba cu limba romana (vezi vanghelie) si promovarea unor valori adevarate, care sa devina modele pentru generatiile care vor urma.
Ai dreptate Cattus, un grup de oameni (mai mult sau mai putin intelectuali) pot avea o discutie serioasa pe aceasta tema, dar ma tem ca singurul loc unde ar fi “acceptati” e intr-o terasa.

Au mai fost discuții de astea, chiar în mass media.
Nu pricep comparația cu Pruteanu și nici nota că ar fi murit din cauza asta. Acuma, e drept, de murit tot murim, ar fi OK pt mine să mor după ce se normează odată limba româna, dar așa cum trebuie, nu aiurea.

La o terasă oamenii acceptă orice dacă berea e rece.

Semnătură 

Pisica joacă rolul de tampon asupra efectelor patogene ale stresului. O pisica în casă înseamnă, deci, scăderea tensiunii arteriale, deci și a riscurilor unei boli cardiace. Mai multe pisici, tot mai multe…

[ Ignoră ]   [ # 20 ]
RankRankRankRank
Sr. Member

A fost o emisiune la tv, in care au fost invitati niste manelari si pruteanu. Evident si-a batut joc de ei, dar omul acela chiar punea suflet in treaba asta cu greselile limbii romane, sunt convins ca astfel de ‘dezbateri’ i-au grabit moartea.
Au fost discutii, dar care au avut ce efect ? Singura emisiune legata de cultura si care mie cel putin mi-a placut, era cea de la tvr. Garantat 100% sau ceva de genu. In rest, doar incercari si mai mult de dragul raitingului sau pe teme aberante.

Semnătură 

Macbook Air 2010
Iphone 4G 32GB

[ Ignoră ]   [ # 21 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
vromeo - 11 Iunie 2008 11:12 PM

A fost o emisiune la tv, in care au fost invitati niste manelari si pruteanu. Evident si-a batut joc de ei, dar omul acela chiar punea suflet in treaba asta cu greselile limbii romane, sunt convins ca astfel de ‘dezbateri’ i-au grabit moartea.
Au fost discutii, dar care au avut ce efect ? Singura emisiune legata de cultura si care mie cel putin mi-a placut, era cea de la tvr. Garantat 100% sau ceva de genu. In rest, doar incercari si mai mult de dragul raitingului sau pe teme aberante.

Păi asta ziceam, nu teme aberante, ci o temă cît se poate de clară: ortografia limbii române, probleme, rezolvări, inclusiv î/â (că nu e singura problemă).

Semnătură 

[ Ignoră ]   [ # 22 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Bucureşti, Sala Palatului
Macuser din: 30.10.05

Vreau să spun că, într-o chestiune aşa serioasă cum e limba română, presiunea străzii nu îşi are rostul. Aşa cum democraţia NU poate hotărî structura atomului sau dacă 1+1=2, nici aici nu ar trebui să ieşim din cercul de specialişti. E drept, specialişti cu vedere la public, cu păreri coerente. Din ce ştiu, Filologia e unul din bastioanele lui î din i. La fel, revistele literare (90%) in care majoritatea celor ce scriu e formată din foşti filologi. Aici ar putea intra şi ciberneticienii, să explice CE greu se face Find/Change cînd ai două semne distincte pentru acelaşi sunet, în funcţie de poziţie!

[ Ignoră ]   [ # 23 ]
RankRankRank
Member
Din: Tg. Mures
Macuser din: 18.10.05

Eu unul cred că revenirea la regula normală se poate legitimiza azi la fel de simplu și din aceleași motive pentru care s-a dat peste cap acum 15 ani. Doar ăia care s-au îmbogățit din republicarea manualelor nu ar avea nimic împotrivă să o mai facă o dată... Numai că specialiștii pierd vremea fiind de acord în public pe tema asta, în loc să ridice mingea la fileu celor care pot face cu adevărat presiuni, și care le-au făcut și prima dată: cei care au interese materiale în domeniu.

Ia să se strîngă Cattus, Iaru și încă vreo cîțiva și să le explice cîtorva editori de carte școlară cum ar putea face un milion-două de euro, din bani de la bugetul de stat, și să apară în același timp și ca eroi salvatori ai limbii române… În cîteva luni mare minune să nu se rezolve toate.

Imaginați-vă o terasă cu bere rece, cu 2-3 mahări de tipografii odată pe-o parte, și echipa condusă de pan Paliga și Florin Iaru de cealaltă parte. Cei din urmă le spun frumos celor dintîi: „fraților, dacă voi reușiți azi ce v-a ieșit în ‘93 dar în sens invers, noi toți vă susținem cu articole în presă, emisiuni la TV și ce mai trebuie, iar dacă în exercițiul acțiunii vă iese și vouă de-o bere și-un cartier de vile, să le folosiți sănătoși…”

Scopul scuză mijloacele, iar în cazul ăsta nici măcar nu cred că morala și-ar băga coada. Nu trebuie mințit nimeni, doar încurajați să facă un ban pe seama corectitudinii științifice, legal și cu binecuvîntarea celor afectați.

(Totul e ca peste încă 15 ani să nu le vină iar ideea.)

[ Ignoră ]   [ # 24 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Bucureşti, Sala Palatului
Macuser din: 30.10.05

Toată evoluţia limbii române scrise, de la 1848 încoace, a fost spre simplificare. Numai reforma din 91 sau 92 a fost de-a-ndăratelea!

[ Ignoră ]   [ # 25 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
iaru - 12 Iunie 2008 04:03 PM

Vreau să spun că, într-o chestiune aşa serioasă cum e limba română, presiunea străzii nu îşi are rostul. Aşa cum democraţia NU poate hotărî structura atomului sau dacă 1+1=2, nici aici nu ar trebui să ieşim din cercul de specialişti. E drept, specialişti cu vedere la public, cu păreri coerente. Din ce ştiu, Filologia e unul din bastioanele lui î din i. La fel, revistele literare (90%) in care majoritatea celor ce scriu e formată din foşti filologi. Aici ar putea intra şi ciberneticienii, să explice CE greu se face Find/Change cînd ai două semne distincte pentru acelaşi sunet, în funcţie de poziţie!

Ei, prin „presiunea străzii” înțelegeam strada intelectualilor, nu mă gîndeam la altceva.
Ai pus argumente coerente, așa și trebuie. Mai sînt și cele logice, de bun simț: nu are rost să complici normele ortografice, din contra, trebuie să fie cît mai simple. A avea două semne grafice pt realizările contextuale ale aceluiași fonem este o aberație. Nicio limbă, bazată pe scriere fonetică, nu are așa ceva și e normal. Care e logica folosirii a două semne grafice pt același fonem? Nici una.

Semnătură 

[ Ignoră ]   [ # 26 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Cattus Thraex - 12 Iunie 2008 06:53 PM

Ei, prin „presiunea străzii” înțelegeam strada intelectualilor, nu mă gîndeam la altceva.
Ai pus argumente coerente, așa și trebuie. Mai sînt și cele logice, de bun simț: nu are rost să complici normele ortografice, din contra, trebuie să fie cît mai simple. A avea două semne grafice pt realizările contextuale ale aceluiași fonem este o aberație. Nicio limbă, bazată pe scriere fonetică, nu are așa ceva și e normal. Care e logica folosirii a două semne grafice pt același fonem? Nici una.

Cu riscul de a parea nesimtit, n-ai cu cine frate! Cum era si reclama aia la tv “...niste tarani!”. Am avut o semi-dezbatere pe tema asta in clasa a 12-a cu profesoara de romana,  dansa mi-a spus ca a incercat si ea sa faca ceva gen o reclamatie cand au re"inventat” astia “doom”-ul (editia 2006 sau 2007 nu mai stiu exact), dupa ce si-a depus plangerea sau cum se cheama aia, s-a trezit transferata la noi in liceu (marturisesc ca nu e tocmai colegiu’ fostul meu liceu). Anul acesta la facultatea de contabilitate, am facut filosofie, cum si de ce, nu stiu! Odata nu inteleg rostul acestei materii in pregatirea mea de viitor contabil, mai mult nu prea a fost filosofie si istoria filosofiei, lucru care cel putin din punctul meu de vedere era total inutil. Facultatea reprezinta o aprofundare specializata pe anumite studii, credeam ca am depasit momentul jenant si inutil in care ivatam mate si chimie, ca totusi cultura generala mi-am format-o in generala.
Asa ca, draga Cattus, nu ai cum sa ai pretentia in tara asta la lucruri logice si cu adevarat bune. Va trebui sa ne multumim cu cate o strada asfaltata, cu cate o scaoala reparata, cu cate un profesor bun, cu cate o carte buna (care desi nu citesc de fel, cred ca din ce in ce mai greu sa gasesti o lectura buna romana si nu adaptata). Gandeste-te ca ei nu fac alte lucrui care sa fie in interesul cetateanului de rand si din care ar putea scoate infinit mai multi bani decat din lectura.
Daca are vre-unul dintre voi o initiativa in acest sens, va puteti baza pe mine si cativa prieteni. Nu suntem mari filologi, dar macar marim randurile.

Semnătură 

Macbook Air 2010
Iphone 4G 32GB

2 din 2
2