Vad ca unii mârâie ca s-au stricat niste chestii, in special la Pages. Eu n-am apucat sa testez ca lumea, de abia de dimineata am putut sa-mi pun Mavericks.
Pe aici vad ca e liniste. Nu pentru ca nu era un topic pentru asta, nu?
Ba, ej nebun: nu se mai pot face hiperlinkuri catre o referinta din acelasi document Pages? Si nici nu mi-a spus ca le-a dezactivat pe alea vechi, cand am deschis un document care avea astfel de hiperlinkuri.
Noroc ca am deschis o copie.
Mda, eu mi-am facut atestatul in Keynote acum jumate de an (deci versiunea veche) si multe chestii care le-am folosit s-au scos.
Daca as fi sa fac atestatul acuma l-as fi facut in PowerPoint.
Doar mi se pare mie, sau Apple - de cand nu mai e Steve Jobs - a inceput sa mearga in jos? Cu sistemul de operare am fost multumit pana acuma, dar in loc de Pages, Keynote si Numbers totusi am folosit mai des programele din Microsoft Office… Acuma schimbarile astea ma descurajeaza si mai mult de la folosirea aplicatiilor de la Apple. Poate au vrut sa faca noile versiuni ale aplicatiilor mai simple (pentru utilizatorii noi), dar nu mi se pare deloc o idee buna sa scoata optiuni destul de importante si utile, doar pentru a face aplicatia mai simpla (daca asta vroiau sa faca). Si la Microsoft Office au fost multi utilizatori revoltati, cand a aparut Office 2007 cu noul design unde toate optiunile au fost reorganizate si unele modificate (dar nu eliminate!), a durat o vreme pana utilizatorii vechi s-au obisnuit. Stiu firme unde s-a si renuntat la Office 2007 si 2010 si s-au reintors la Office 2003, pentru ca sustineau ca nu au timp ce sa piarda cu “invatarea” noului design. Si e vorba de firme mari cu peste 500 angajati, dar probabil si Microsoft s-a luat dupa numarul vanzarilor si nu dupa feedback-ul utilizatorilor… Cei de la Apple puteau fi mai precauti din punctul asta de vedere…
Doar mi se pare mie, sau Apple - de cand nu mai e Steve Jobs - a inceput sa mearga in jos?
Eu nu cred ca merge in jos. M-am saturat de textul asta. Eu cred ca ceea ce a aprut in ultima perioada de la moartea lui Steve Jobs, sunt proiecte mult mai vechi pe care abia acum le scot. Parerea mea este ca Apple nu traieste de pe o zi pe alta si acum dupa ce au scos 5S se gandesc ce o sa faca pentru iPhone 6. Eu cred ca majoritatea proiectelor din ultimii 2 ani au fost facute cu Steve. Este doar o parere.
Eu cred ca majoritatea proiectelor din ultimii 2 ani au fost facute cu Steve. Este doar o parere.
Clar, Steve Jobs nu era om prost, stia ca starea lui de sanatate este din ce in ce mai rea. Sunt convins ca a lasat sfaturi, idei si proiecte pentru urmatorii 10 ani.
Ba, ej nebun: nu se mai pot face hiperlinkuri catre o referinta din acelasi document Pages? Si nici nu mi-a spus ca le-a dezactivat pe alea vechi, cand am deschis un document care avea astfel de hiperlinkuri.
Noroc ca am deschis o copie.
Probabil asta este unul din compromisurile facute pentru a putea rula Pages si in browsere.
Apropos de asta, am testat Pages in Firefox ... browserul a crapat dupa nici 3 minute. In schimb, Pages in Safari nu crapa dar merge ca ochii mortului.
Versiunile astea noi sunt cam la fel cum a fost cu trecerea de la iMovie HD la actualul iMovie: se pastreaza versiunile vechi si in meniul Export e si varianta catre versiunile ‘09.
Daca ati avut Pages, Keynote si Numbers vechi si ati facut upgrade, le mai gasiti pe cele vechi in /Applications/iWork09. Deci nimic nu este pierdut.
Aparent. Nu se poate lucra ușor cu vechile versiuni dacă le instalezi pe cele noi. La prima încercare, apare o casetă care te atenționează că sunt realizate de un developer necunoscut și te întreabă dacă sigur vrei să le deschizi. (HA! ). Apoi, nu te lasă să schimbi aplicația de deschidere default. Așa că dacă vrei să deschizi ceva direct cu vechile iWork trebuie să le dezinstalezi (sau să nu le instalezi) pe cele noi. Nu există altă soluție.
Din păcate, nu ni se mai asigură suport pentru vechile aplicații. Și dacă le reinstalezi de pe DVD, nici nu cred că se mai pot actualiza fără să treacă la noile versiuni. Așa că mai devreme sau mai târziu, cei care vrem iWork vom trece încet la noile variante.
Oricum, cred că toți deștepții care spuneau că trebuie actualizat iWork, că e prea vechi, au primit ce au vrut!
PS: noul format al documentelor este de asemenea foarte ciudat. Documentele apar ca pachete și dacă vrei să le atașezi de exemplu în Evernote (și foarte probabil într-un mail) nu se poate decât sub forma unei arhive. De aceea cred că că a dispărut opțiunea de a atașa direct la un mesaj. Probabil că în felul ăsta vor să ne oblige să folosim iCloud pentru sharing, chiar dacă este mai prost decât Dropbox sau Evernote.
“Fisierele” generate de iWork au fost totdeauna bundle-uri. Daca le pui pe un stick USB formatat fat16 ai pus-o. Asta de cand au aparut primele Pages si Keynote. Stiu ca trebuia sa le arhivez, daca voiam sa le copiez pe alt Mac.
Apoi, nu te lasă să schimbi aplicația de deschidere default. Așa că dacă vrei să deschizi ceva direct cu vechile iWork trebuie să le dezinstalezi (sau să nu le instalezi) pe cele noi. Nu există altă soluție.
La mine funcționează și alea vechi (cumpărate de pe appstore nu trial…). Poți să deschizi dovumentele vechi cu oricare dintre ele.
Apoi, nu te lasă să schimbi aplicația de deschidere default. Așa că dacă vrei să deschizi ceva direct cu vechile iWork trebuie să le dezinstalezi (sau să nu le instalezi) pe cele noi. Nu există altă soluție.
La mine funcționează și alea vechi (cumpărate de pe appstore nu trial…). Poți să deschizi dovumentele vechi cu oricare dintre ele.
Poți, dar nu doar dintr-un click. Setarea implicită este să se deschidă cu variantele noi și nu se schimbă. Dacă vrei cu cele vechi trebuie să specifici din Finder sau să le tragi pe icon etc. Și dacă le-ai deschis cu cele noi din prima și ai modificat ceva, te-ai ras…nu se mai deschide cu cea veche. Sunt Stan Pățitul…noroc cu Time Machine.
“Fisierele” generate de iWork au fost totdeauna bundle-uri. Daca le pui pe un stick USB formatat fat16 ai pus-o. Asta de cand au aparut primele Pages si Keynote. Stiu ca trebuia sa le arhivez, daca voiam sa le copiez pe alt Mac.
Nu știu despre ce este vorba cu stick-urile USB (nici nu prea mai folosesc așa ceva… ) dar știu că documentele create cu ‘09 le lipesc într-o notă de Evernote și le pot deschide de acolo direct și pot lucra pe ele. Cu cele create cu cariantele noi nu se poate. Le tragi acolo și te trezești cu un ZIP…