Fontul Calibre si litera ț
  [ Ignoră ]
RankRankRank
Member
Din: Bucuresti
Macuser din: 15.03.07

Hello,
Am o lucrare in care trebuie sa folosesc Calibre si text in romaneste cu diacriticile puse deja. Problema e ca fontul Calibre nu are mapat litera ț unde trebuie. Nu este ț-ul de pe tastaturile romanesti. Il gasesc cu glyfs (in ilustrator de exemplu) dar cand ai un text mare devine incomod si timp irosit sa stai sa inlocuiesti peste tot ț cu celalalt ț.

Am incercat sa il pun eu diacritica cu programul Glyphs dar cand ii dau export imi da eroare chiar daca incerc sa il salvez cu alt nume gen CalibreRo.

Aveti idee cum as putea mapa un ț cu ț-ul romanesc? Sau de ce nu ma lasa sa export fontul?

Semnătură 

•touch•

[ Ignoră ]   [ # 1 ]
RankRankRank
Member
Din: 
Macuser din: 21.05.06

La export eșuat ar trebui să-ți dea un mesaj. Nu-ți apare nimic?

(Așa cum spune clar și explicit developerul programului Glyphs, e un program dedicat creării de fonturi noi, de la zero.
Da, poți în Glyphs modifica fonturi existente – dar developerul nu-ți garantează că glifele nemodificate și tot restul datelor aferente rămân perfect identice cu originalul după export. Sunt prea multe variabile la un font… numai OTMaster auzeam că se laudă că ei pot face scamatoria).

[ Ignoră ]   [ # 2 ]
RankRankRank
Member
Din: 

P.S. Nu cumva “ț”-ul cu care ți-a parvenit textul e “t cu sedilă” (tcedilla - adresa Unicode U+0163), și dacă fontul respectiv are și ț-ul corect inclus (tcommaaccent - U+021B), singurul lucru care tre’ să-l faci e să-i dai un search & replace în procesorul de text, deci să schimbi tcedilla cu ț corect? Așa nu te mai complici cu modificări de fonturi.

[ Ignoră ]   [ # 3 ]
RankRankRank
Member

Textul e bine scris, ț in Calibre nu merge nici daca il tastez eu deci de la ei. Pai cu search & replace merge dar vroiam sa nu mai pierd timpul cu find & replace. E un pas in plus la paginare.
Nu stiu care ț e in font dar nu e cel corect (cel de pe tastatura romaneasca).
O sa incerc luni la birou sa dau din nou un export si postez eroarea (nu mai tin minte care era). Stiu ca e un program pentru facut fonturi de la zero dar cateodata mai ai nevoie si de o “romanizare” a unor fonturi cu care trebuie neaparat sa lucrezi (ex. corporate guidelines).

Semnătură 

•touch•

[ Ignoră ]   [ # 4 ]
RankRankRank
Member
Din: 

Dacă deschizi fontul în Glyphs, poți vedea din primul tab adresa din tabelul Unicode a ț-ului pe care îl Calibre-ul original îl are.

[ Ignoră ]   [ # 5 ]
RankRankRank
Member

O sa ma uit luni (nu am glyphs acasa…) Este posibil sa am un calibre ciuntit? Am primit fontul de la client (vezi corporate guidelines). Iti zic sigur daca tastez litera ț cu fontul Calibre (pe care il am eu) in indesign de exemplu imi apare faimoasa patratica roz.

Semnătură 

•touch•

[ Ignoră ]   [ # 6 ]
RankRankRank
Member
Din: 

Da, verifică ce “ț” are Calibre, și adaugă-l la adresa corectă (U+021B) după îndrumarul de aici de pe site-ul celor de la Glyphs.

[ Ignoră ]   [ # 7 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Bucureşti, Sala Palatului
Macuser din: 30.10.05

Calibre sau Calbri?