Ajutor configurare rețea 10 Gb
  [ Ignoră ]
RankRankRank
Member
Din: București
Macuser din: 21.04.12

Salut
În poza anexată am desenat o arhitectură pentru rețeaua pe care vreau s-o fac. Cablurile sunt deja trase, CAT6 cu lungimi care nu depășesc 20-25m, mult sub limita de 50m pentru a avea o rețea de 10 Gb funcțională.
Este prima rețea de 10 Gb pe care o încerc, așa că vă rog pe voi să-mi dați peste mână dacă am greșit ceva.
Apoi, dacă totul este OK, puteți să-mi recomandați un router de 10 Gb (pentru rack), care să aibă un preț rezonabil?
Mulțumesc anticipat,
Dan

[ Ignoră ]   [ # 1 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Macuser din: 23.03.09

Preț rezonabil zici?

Concatenezi în schema de mai sus “10GB Router” cu “NAS”.
Iei frumos un adaptor single, dual sau quad 10GBE copper și-l înfigi în “NAS”.

Sistemul de operare de pe “NAS” paote servi rețelele de 10GB și pe cea de 1GB personalizat, și pentru ce ai nevoie de rutat poate să și ruteze.
La nevoie “NAS” poate să facă LACP cu switch-ul 10GB dacă ai acces concurent important de pe stațiile din rețeaua 10GB.

Semnătură 

Mac Mini Intel MGEN2LL/A, MC815LL/A - Sierra, MC239LL/A - ESXI 5.5, MB138LL/A Lion
Power Mac G4 M8787LL/A OpenBSD/macppc
Power Mac G5 Leopard
AppleTV2, iPhone 6+/64, iPhone 4, iPhone 2G

[ Ignoră ]   [ # 2 ]
RankRankRank
Member

Am nevoie de min. 7 porturi de 10 Gb, exact cum arata in poza. Ideea ta e super, oricum NAS-ul va fi un FreeNAS Server (facut din bucati), dar sa-i pun 8 porturi de 10 Gb ma usuca la bani, cred ca iese mai scump decat un router cu 8 porturi de 10 Gb (dau router plus switch, ambele 10 Gb).
Am uitat sa spun mai sus, nu ma deranjeaza nici echipamentele SH daca sunt de calitate si cu ceva garantie.

[ Ignoră ]   [ # 3 ]
RankRankRankRank
Sr. Member

Păi nu 8 porturi, dar oricum dacă ai 7 stații de 10GB nu-ți rămâne decât un port 10GB pentru uplink, presupun că switch-ul este de 8.
Ok, e un început, folosești un adaptor single port 10GB în FreeNAS, interfața gigabit existentă face legătura cu swtichul gigabit. Oricum interfața 10GB în FreeNAS îți trebuia și în schema ta.
Pentru început înlocuiești routerul magic cu rutare din FreeNAS - sau cu instanțe samba separate pentru fiecare interfață, dacă tot ce ai nevoie este acces NAS din ambele rețele. Ai flexibilitate suficientă.

Și știi că FreeNAS este doar varianta de jucărie de la FreeBSD.

Până ajungi să ai nevoie de un router 10GB dedicat o să ai switch 10GB de 48 de porturi ... smile

Semnătură 

Mac Mini Intel MGEN2LL/A, MC815LL/A - Sierra, MC239LL/A - ESXI 5.5, MB138LL/A Lion
Power Mac G5 Leopard

[ Ignoră ]   [ # 4 ]
RankRankRankRank
Administrator
Din: The Colony, TX
Macuser din: 11.10.05

Yep. Maclean a zis bine
1x Switch 10Gb 8 porturi
1x PC sanatos cu FreeNas cu o interfata de 10Gb si alta de 1Gb (placa Intel, nu Realtek) care face pe routerul
1x Switch gigabit

PS: doar pentru faptul ca reteaua este de 10Gb, nu inseamna ca magic toate transferurile o sa mearga cu 1.1GBytes/sec - sunt MULTE chestii de luat in considerare pentru asta:
- Ethernet framing-ul pe acea retea: standard 1500 sau jumbo 9000 (TOATE dispozitivele legate la acea retea trebuie sa aiba aceiasi setare)
- Protocoalele folosite pt transfer
- Viteza storage-ului pe NAS
- Numarul de accese concurente la nas / latenta de seek a storage-ului din NAS
- Calitatea mufelor/patch-cord-urilor CAT6
- Traseul cablurilor CAT6 (daca ai mai multe cabluri 10Gb impreuna pe distanta >10m si nu sunt ecranate, fac un pic de interferenta unul cu altul.)

Semnătură 

Apple:5x macmini (G4, 2007, 2009, 2010, 2012)
UNIX:IBM 7011-250/AIX 5.1, HP Jornada 680/JLime, HP 9000 F20/HP-UX 11.11
PC:PentiumD/Debian, HP t5300/Debian
Misc:Spectrum 48k, 8x Raspberry Pi, 2x CHIP

[ Ignoră ]   [ # 5 ]
RankRankRank
Member

Acum fac tot felul de arhitecturi pentru serverul NAS (ma joc pe PC Garage). As vrea sa merg pe un procesor de putere mica (Skylake, i7 6700T, consum 35W), mult RAM DDR4 (32 sau chiar 64 Gb), min. 8 sloturi SATA 3 (6Gb), sistemul de operare pus pe un SSD M2.
Ma rupe placa PCI 10000 Mbps, costa mai mult decat procesorul) ...
Merci mult pentru recomandari, o sa tin cont de ele.

[ Ignoră ]   [ # 6 ]
RankRankRankRank
Sr. Member

Fix ce ai nevoie:
https://www.supermicro.nl/products/motherboard/atom/A2SDi-H-TP4F.cfm

Știu, dincolo era mai ieftin ...

Semnătură 

Power Mac G5 Leopard

[ Ignoră ]   [ # 7 ]
RankRankRank
Member

Excelent! O sa fac niste calcule, la prima vedere nu pare extrem de scump pentru performantele pe care le ofera. Am gasit placa de baza la cca 850 eur, caut acum memorii compatibile si o sursa tot de la Supermicro.
Multumesc mult.

[ Ignoră ]   [ # 8 ]
RankRankRankRank
Sr. Member

Sunt curios, un an mai târziu, cum merge rețeaua 10G, ce ați folosit până la urmă, experiențe pe Mac, detalii NAS, în esență experiența acumulată cu abordarea 10G non-enterprise.

Mulțumesc.

Semnătură 

Power Mac G5 Leopard