Stiri Recente
Despre Macintosh si sistemul de operare MAC OS X - lansare
Joi, Iunie 05, 2008
Editura Meteor Press vă invită, în cadrul Târgului Internaţional de Carte Bookfest 2008, la evenimentul de lansare a volumului Despre Macintosh şi sistemul de operare MAC OS X (ghid practic şi accesibil referitor la problemele curente cu care se poate confrunta un utilizator de Macintosh), autori Sorin Paliga (lingvist, specializat în limbile cehă şi engleză, profesor la Catedra de Limbi şi Literaturi Slave a Universităţii din Bucureşti) şi Sergiu Partenie (specialist în sisteme Unix, administrator tehnic al site-ului macuser.ro).
Cartea se poate achiziționa la librăriile Dulimex precum și în toate librăriile cu care editura Meteor are contract de distribuție. De asemenea, se poate comanda direct de la editură.
Discuții & comentarii: click aici
Autor: psergiu
Citește totInterviu Noumax
Luni, Iunie 02, 2008
Interviu Noumax - 14 aprilie 2008
Tudor Ciortea - Interviu în biroul lui, stă în fața unui Macbook Pro, “ legat “ și la un monitor Apple Cinema Display de 23”.
E întrerupt de telefonul care sună în continuu (și pe fix și pe mobil) dar apoi le închide și le scoate din încăpere pentru a nu fi întrerupt.
Macuser.ro: La început a fost mărul, nu?
Tudor Ciortea: Da, ca formație sunt inginer de automatică și calculatoare și ce am lucrat eu până să fie mărul, adică abia după 1990 - din păcate, a fost service-ul de calculatoare. [este întrerupt de un telefon…]
[Revine] Discutam cu o clientă zilele trecute și telefonul suna din 15 în 15 secunde… Noi la Noumax dăm importanță fiecărui mail și fiecărui telefon pe care îl primim, indiferent de ceea ce dorește persoana. Principiul cred că e sănătos, pentru că o persoană care azi vrea doar un cablu… poate mâine ia un computer, sau cinci, sau te trimite la alți 5 clienți care vor un computer sau un iPod.
Începutul mărului a fost pentru mine în ‘92: atunci m-am angajat la ceea ce era considerată reprezentanța Apple în Romănia, de fapt tot un Independent Marketing Company, statutul lui IRIS de acum. Firma se numea RCS, eu eram Service Manager și aveam un coleg subaltern… Eram deci 2 oameni la departamentul de Service, dar firma era organizată în așa fel încât avea un departament de Marketing, (poate un termen cam pretențios atunci ), unul de Vânzări și unul de Service, dar firma făcea și DTP. Prima utilizare a unui Mac Classic a fost pentru “Gazeta Matematică” - paginarea se făcea pe ecranul de 9 [inchi] diagonala, 4 Mb de ram și 40 Mb hard discul. Acela era unul cu ecran de 9 alb-negru, apoi au aparut cele color. Avem și acum unul în micul nostru showroom.
La RCS am stat cam un an și jumătate, până când respectiva reprezentanță a fost închisă din anumite motive, care se cunosc de comunitatea mai veche a utilizatorilor de Mac, iar din vara lui ‘93 împreună cu 3 colegi, un coleg de la RCS și alți 2 din Delta Design - care era principalul dealer/reseller a lui RCS, am înființat firma MaxServ. MaxServ vroia să fie o combinație între “maximum” de “servicii”, iar citit așa, rapid, MaxServ [citeste în engleză - mak-sərv] [Mac-Serve], adică servicii pentru Mac. Am avut și niște parteneri din Cluj, Bogdan Vasilescu.
(Citește tot articolul pentru restul interviului)
Autor: psergiu
Citește totInterviu IRIS partea 3
Vineri, Mai 30, 2008
Interviu IRIS
27 martie 2008
partea 3:
Nikolai Savov - General Manager
MacUser.ro: Cred că ar fi interesant pentru noi să aflăm detalii despre piața acoperită de IRIS, comparații cu piața din Europa de Vest și cum vezi perspectivele acestei piețe (din Europa Centrală și de Est), cum crezi că se va dezvolta?
NS: IRIS este o IMC (Independent Marketing Company). De fapt, începând cu anul acesta Apple a schimbat denumirea, acum este un VAD (Value Added Distributor). Nu suntem Apple, suntem o companie independentă din punct de vedere financiar, oferim valoare adăugată. Apple are două opţiuni: fie să aibă proprii subsidiari, sau să meargă prin parteneri locali. Decizia se ia în funcţie de dimensiunea pieţei, geografie, aspecte culturale etc. Pot să-ţi spun că până acum 15 ani, în Elveţia funcţiona tot o IMC. Deci, e vorba despre cum se dezvoltă, cum evoluează piaţa, şi despre viziunea Apple în ceea ce priveşte afacerea. IRIS este compania care este răspunzătoare de business-ul Apple din România. Avem companii separate în Bulgaria, Cehia… suntem parte a unui mare grup care acoperă mare parte din Europa Centrală şi de Est, precum şi Orientul Mijlociu şi Africa. Deci suntem o mică parte din tot grupul asta. Însă România este un din pieţele care cresc cel mai rapid în acest moment. În fiecare ţara există câte o companie similară, care îndeplineşte funcţii similare şi care este în contact direct cu Apple. Cumpărăm de la Apple şi adăugăm valoare pe plan local. Şi cel mai rezonabil este să nu reinventezi roata, ci să preiei ce face Apple în ţările unde are subsidiari. Şi nu numai asta: Apple ne şi ghidează în ceea ce să facem; suntem foarte interconectaţi cu Apple, dependenţi de atitudinea lor şi de modul în care înţeleg și revoluționează marketingul.
(Citește tot articolul pentru restul interviului)
Autor: psergiu
Citește totInterviu Tudor Vedeanu
Vineri, Mai 30, 2008
Interviu cu Tudor Vedeanu
Tudor pe forum
Cum și de ce ai ajuns să lucrezi pe computere Apple?
Primul meu “contact” cu brandul Apple a avut loc prin 1991, când eram student în Iași. Mai toate autobuzele și taxiurile aveau reclame mari cu mărul colorat și cu sloganul “The Power to Be Your Best”. La vremea aia nu știam mai nimic despre calculatoare, dar îmi imaginam că orice computer serios trebuie musai să fie marca Apple. Șase luni mai târziu la facultate s-au adus primele calculatoare IBM PS/2 și așa am uitat aproape complet de Apple, devenind MS-DOS-user și mai apoi Windows-user.
Prin 1998 lucram ca designer grafic - pe Windows - la o firmă româno-austriacă și am început să iau contact prin Internet cu comunitățile de designeri din lumea întreagă, cum ar fi k10k.com sau Dreamless.org (un forum extrem de interesant pe vremea aia, acum defunct). Evident, 90% dintre designerii de afară lucrau pe Mac iar eu nu înțelegeam de ce. Dar mă fascinau toate screenshot-urile în care vedeam interfața grafică a sistemului Mac OS 9. Eu lucram pe un Windows NT 4.0 care mi se părea urât ca naiba în comparație cu ce vedeam pe Mac. Și așa am ajuns să-mi doresc să lucrez pe un Mac, pur și simplu din rațiuni estetice! Chiar și astăzi îmi place foarte mult look-ul vechilor sisteme de operare “Clasice”, cu ferestrele și iconițele alea desenate cu precizie de pixel.
Din păcate aventura mea adevărată în lumea Mac întârzia să apară pentru că, deși mai schimbasem între timp vreo două-trei job-uri în domeniul designului/DTP, nicăieri în Iași nu se foloseau Mac-uri. Am avut conexiuni cu cele mai importante ziare și tipografii de la mijlocul anilor ‘90 din Iași și nicăieri nu se foloseau Mac-uri. Doar la Polirom la tipografie aveau un Mac vechi a cărui singură utilitate era să preia fișierele Mac primite de la clienți și să le trimită mai departe într-un format compatibil către PC-urile pe care făceau toată producția. Și tot la Polirom, la editură, primiseră ceva mai târziu un PowerMac G3 care zăcea nefolosit. Oricum, orice lucru care însemna Apple și Macintosh îmi trezea atenția imediat și încercam mereu să aflu cât mai multe despre aceste calculatoare frumoase.
Abia în 2004 am reușit să strâng suficienți bani ca să-mi pot cumpăra primul meu Mac: un PowerMac G5, 2 x 1,8 GHz, care era atunci vicecampionul computerelor Apple. În ciuda vârstei sale “înaintate” este și acum principalul meu computer și nu am nici un motiv serios să-l schimb atâta timp cât în munca de zi cu zi nu simt absolut nici o nevoie pentru ceva mai rapid. Între timp s-au mai adunat prin casă un iMac G5 și un iBook G4. Și pentru că am ratat epoca clasică a Mac-urilor, în timpul liber mai experimentez Mac OS 7.6.1, Mac OS 8.6 și Mac OS 9.2.2 pe un iBook G3 și pe un PowerMac 6100.
(Citește tot articolul pentru restul interviului)
Autor: psergiu
Citește totUPDATE: OS X 10.5.3
Joi, Mai 29, 2008
Apple a lansat astăzi un nou update important pentru sistemul de operare Leopard. Cum se întâmplă de fiecare dată, noua versiune aduce un pachet mare de îmbunatățiri, prea multe pentru a le detalia aici.
Pentru a îl descărca si instala, folosiți Software Update sau vizitați pagina Apple (combo update).
Comentati aici.